Sprejevi za samoobranu: Što trebate znati o aktivnim tvarima koje osiguravaju vašu sigurnost

Sprejevi za samoobranu (suzavci, papreni sprejevi, papreni gelovi, paprene pjene i ostali raspršivači) su leglano sredstvo samoobrane. Sprejevi za samoobranu sadrže dvije osnovne aktivne tvari koje nadražuju dišni sustav, kožu preko pora, te oči i usta, a to su CS u Defenol-u i OC u Pfeffer-u. Izazivaju nepodnošljivo “pečenje” i suzenje očiju i vlažnih područja kože, kašalj i stezanje u prsima.   

CS (ortoklorbenzenmalon-dinitril) je zapravo “fini” bijeli kristalni prah koji se raspršuje u jako sitnim česticama, CS se još uvijek rastvara sporije od svih drugih vrsta, pa tako se i najduže zadržava na koži, oko 45 min i to na svježem zraku.    OC (oleoresin capsicum) je prirodni, masni, želatinozni koncentrat koji se dobiva ekstrakcijom iz vrste ljute paprike. Izaziva jako žarenje i oticanje očiju uz trenutno zatvaranje. Jednako utječe i na osobe koje nose naočale ili leće, a ako ga udahnete izaziva žarenje sluznice u dišnim putovima koja otiće i disanje postane kratko i plitko. Izaziva nekontrolirano kašljanje i osjećaj gušenja u grlu, a ujedno dovodi do oticanja kože s intenzivnim osjećajem žarenja. Učinak OC-a na respiratorni sustav nestaje kroz otprilike 30 min na svježem zraku. 

  • Suzavac Argus 02

OBLIK IZBAČAJA  Sprejevi za samoobranu su pod tlakom (komprimiranim plinom) koji omogućava izbacivanje sadržaja iz bočice. Plinovi pod tlakom su obično ugljični dioksid ili dušik, ili lako hlapive tekućine, koje su većinom zapaljive, ali neškodljive za ozonski omotač. Na plinove utječe temperatura, pa nije pametno sprejeve izlagati dugotrajnoj temperaturi večoj od 50 °C, a isto tako i nižoj od 0 °C jer tada pada tlak i slabi izbačaj tvari. Oblik izbačaja ovisi o mlaznici:   

MAGLA / PLIN : Ovaj oblik izbačaja je idealan u situacijama gdje se javlja više napadača, kod kontrole mase ljudi i za primjenu za zaštitu vlastitog doma. Negativnost ovog oblika izbačaja je povećana mogućnost povratnog upuhivanja, osobito u vanjskim uvjetima. Siguran je za primjenu za mirnog vremena ili laganog povjetarca, ali pri jakom vjetru treba paziti na njegov smjer.   

RAVAN MLAZ / TEKUĆINA : Ovdje je riječ o najčešćem obliku izbačaja i vrlo je učinkovit. Idealan je za pogađanje cilja u zatvorenim prostorima gdje ne bi smjeli naškoditi ostalim osobama, u skučenim otvorima ili kroz samo djelomično otvoren prozor automobila. Povratno upuhivanje je skoro nepoznato kod ove vrste izbačaja, izuzev za vrlo jakog vjetra usmjerenog od mete prema vama. 

SPREJEVI ZA SAMOOBRANU –

SAVJETI ZA KORISNIKE  Pratite vijek trajanja spreja.  Toplina i starost mogu dovesti do gubitka tlaka u bočici te učinkovitosti sadržaja.  Sprej držite nadohvat ruke, u džepu, ispod jakne ili u torbici tako da je skriven od napadača sve do trenutka kada ga namjeravate koristiti. Ne ostavljajte ga na suncu.  Napadača treba iznenaditi. Izvucite sprej brzo.  Pogrešno je napadaču pokazivati sprej i prijetiti njime.  Koristite višestruke jedno-sekundne izbačaje sve dok se napadač ne povuče.  Ciljajte vrh nosa, oči i usta. Cilj je da napadač udahne sredstvo i da mu ono uđe u oči.  Brzo se povucite s mjesta napada.  Iako zaslijepljen, napadač još uvijek može napadati na slijepo.  Jednom kada ste sprej koristili za stvarnu obranu, odbacite ga, nabavite novi.  Stare ne čuvajte za slučaj druge opasnosti.  Napad odmah prijavite.   

BEZ OBZIRA NA VRSTU I VELIČINU, SUZAVCI PREDSTAVLJAJU SNAŽNO OBRAMBENO SREDSTVO I NJIHOVA PRIMJENA NIJE BEZ OPASNOSTI.   

POSTUPAJTE ODGOVORNO I KORISTITE IH ISKLJUČIVO ZA SAMOOBRANU.   

VEĆINA NJIH JE VRLO ZAPALJIVA.   

NE DAVATI MALOLJETNIM OSOBAMA !   

Vrlo lako zapaljivo – nadražujuće 

TRETMAN OSOBE NAKON SLUČAJNOG IZLAGANJA  Osobi recite da bude mirna, normalno diše i da se što je moguće više opusti. Što je moguće prije, osobu odvedite u nekontaminirano područje i okrenite je licem prema vjetru. Može poslužiti i ventilator ili neko drugo priručno sredstvo. Isperite lice i oči osobe tekućom hladnom vodom. Osobi ne dopustite da trlja oči. Ne koristite se nikakvim kremama, losionima ili mastima jer će ove zarobiti aktivne komponente i dulje ih držati u dodiru s kožom.   

Za uklanjanje aktivne komponente može se koristiti sapun koji ne sadrži ulje. Kada se ovo provede, tapkanjem ručnikom osušite ugroženo mjesto. NE TRLJATI. Radi sprječavanja oticanja ugroženih područja možete koristiti  hladan ručnik ili paketiće leda. Prije ispiranja očiju uklonite leće (ako ih osoba nosi) i potom ih temeljito operite i natopite s odgovarajućom otopinom za leće. Svi učinci bi morali nestati za oko 45 minuta bez dekontaminacije, a uz svjež zrak i vodu i prije. Promatrajte osobu. Ako primijetite simptome kao što su bolovi u prsima, hladan znoj, plitko disanje. odmah zatražite stručnu medicinsku pomoć. 

POVIJEST SUZAVACA  1864. godine Nijemci prvi otkrivaju i koriste CN suzavac (kloracetofenon), agens koji nije smrtonosan i koji je u stanju na kratko razdoblje onesposobiti neprijateljske vojnike bez trajnih posljedica. 1928. drugačiju vrstu suzavca (ortoklorbenzenmalon-dinitril) otkrivaju B.B. Corson i R.W. Stoughton, dva znanstvenika po kojima je ovaj plin dobio naziv “CS”. Policijske i druge snage za očuvanje reda počinju koristiti suzavac nakon Drugog svjetskog rata, osobito kao sredstvo kontrole nemira, i kao takvo se koristi i danas. OC sprej (oleoresin capsicum) je razvijen na Georgia univerzitetu. Razvili su ga profesor James H. Jenkins i dr. Frank Hayes 1960. godine. Formula, pod nazivom “Animal Repellant” je prvi puta prodana 1963. godine. Jednako kao i CS, OC nije smrtonosan i izaziva privremeno onesposobljavanje bez poznatih dugotrajnih učinaka. 1989. godine Jedinica za obuku u uporabi oružja (FTU) FBI akademije u Quanticu, Virginia, završava trogodišnje ispitivanje OC-a, nakon čega FBI odobrava primjenu OC-a od strane svojih specijalnih agenata i SWAT timova.    Pored navedenog OC se pokazao učinkovitim protiv domaćih i divljih životinja, bez dovođenja u opasnost samih životinja ili okoliša. OC je, u odgovarajućim dozama, uspješno korišten za odbijanje napada grizli medvjeda na Aljasci i napada pit-bull pasa u Kaliforniji i Teksasu. Pošta SAD-a također izdaje OC svojim poštarima kako bi se zaštitili od ugriza pasa.

Besplatna dostava
za područje Vinkovaca i okolice
Vrhunska usluga
stručnog osoblja
100% sigurna
Online kupovina
Najbolje cijene
u cjelovitoj ponudi

NAČINI PLAĆANJA

Plaćanje pouzećem, e-bankarstvom, kartičnim plaćanjem

Menu